ICT speelt een belangrijke rol op onze school. ICT onderwijs is al meer dan 20 jaar een vast onderdeel in ons lesprogramma. Vanaf groep 1 wordt het leren in de klas ondersteund met Digiborden, Ipads, Chromebooks en Pc’s. Voor leerlingen is het vaak al vanzelfsprekend om met deze apparaten te werken of te ‘spelen’ en de leerkracht geeft daarbij de educatieve en technische ondersteuning.
Aanleren van ICT vaardigheden
Vanaf groep 3 hebben de leerlingen allemaal een persoonlijk Chromebook. De leerlingen loggen in met een gebruikersnaam en wachtwoord welke ze krijgen van school. De leerlingen loggen in bij Zuluconnect. Daar zullen ze alle snelkoppelingen naar de methode vinden en hebben ze toegang “Office 365” waar ze werkstukken en spreekbeurten kunnen maken en bewaren. De leerlingen leren om informatie op te zoeken op Internet en ze leren de gevonden informatie te beoordelen op juistheid. We vinden het ook belangrijk dat leerlingen op een goede manier omgaan met Social Media en we besteden daar aandacht aan door middel van groepsgesprekken.
STEAM (Science, Technology, Engineering, Art en Mathematics.) Onze school heeft beschikking over een groot technieklokaal die is ingericht als een Makerspace. Regelmatig gaan de klassen naar het technieklokaal onder leiding van de ICT/Techniek docent en hulpouder(s), om aan de slag te gaan met de diverse techniek materialen;
Programmeren
Raspberry Pi’s
3D printen
Constructies bouwen (bruggen, hutten, knikkerbanen, etc.)
3D pennen
Robotica
Proefjes doen
Onderzoekend en ontwerpend leren
We volgen de Wetenschap & Techniek leerlijn van Lego. We hebben materialen voor groep 1 t/m 8. Voor kleuters hebben we Technisch Duplo, waarmee de kinderen de werking van tandwielen leren. Voor de groepen 3 t/m 8 hebben we Technisch Lego waarbij de kinderen de werking van tandwielen, assen, hefbomen en katrollen leren. Ook hebben we twee Lego Robotten, de EV3 van Mindstorms, en Lego Wedo. Deze kunnen geprogrammeerd worden op een Chromebook.
We hebben een eigengemaakte leerlijn ‘Programmeren’. Programmeren is net als taal en rekenen een heel belangrijke vaardigheid en valt ook al heel jong te leren. We willen de kinderen deze leuke vaardigheid laten ontdekken omdat het belangrijk is voor hun beroepskeuze en toekomst. Deze leerlijn sluit ook aan op onze nieuwe leerlijn voor ‘Wetenschap en Technologie’. Voor deze leerlijn gebruiken we o.a. onderstaande middelen:
Bee- bot In groep 2 en 3 wordt gewerkt met de robot “Bee- bot”. De Bee- bot is een kleine robot in de vorm van een bij. De kinderen kunnen deze robot voorprogrammeren met een aantal knoppen bovenop. De kinderen moeten zich goed kunnen oriënteren in de ruimte en vooraf bedenken wanneer de robot links of rechts moet draaien.
Scratch Vanaf groep 5 leren de kinderen programmeren via een website: Scratch.mit.edu. Scratch is een visuele programmeer omgeving, de kinderen kunnen door middel van blokken een programma in elkaar zetten. De kinderen kunnen animaties maken maar ook spelletjes programmeren. Je kunt het programma inzetten voor zowel jonge als oudere kinderen. Code.org De website Code.org wordt over de hele wereld gebruikt om kinderen te leren programmeren. De leerlingen kunnen diverse levels en onderwerpen doorlopen en de leerkracht heeft een overzicht van de vorderingen van de leerlingen.
Microbit De micro:bit is een klein micro-computertje met knopjes voor de bediening, en een 5x5 led matrix als beeldscherm. De micro:bit beschikt ook over vele sensoren. Door gebruik te maken van de juiste Blocks kunnen temperatuur, licht, acceleratie, oriëntatie en magneetvelden, gemeten worden en gebruikt worden in de zelf te maken toepassingen.
LEGO Mindstorms EV3 De Ev3 is een programmeerbare Lego steen. Je kunt er diverse modellen robotten mee bouwen. We programmeren deze robot met onze chromebooks via de website MakeCode.org.
Codingkids Op de website codingkids.nl staan veel voorbeelden van programmeer onderwerpen. Deze website is door onze leerkracht ICT gemaakt en wordt gebruikt door heel veel scholen in Nederland.
Onze 3D printer is door leerlingen zelf gebouwd in schooljaar 2016. Het 3D-printen en ontwerpen wordt een belangrijk onderdeel binnen onze nieuwe leerlijn voor Wetenschap en Techniek. Leerlingen van groep 7 en 8 leren een ontwerp te maken met het online programma Tinkercad.com.
Al onze methode gebonden software is “webbased” en dus via Internet te benaderen. Dit heeft het voordeel dat het niet meer uit maakt met welk apparaat je gaat werken. We gebruiken nu Pc’s, Chromebooks en Ipads. De leerkrachten beschikken ook over methode gebonden Digibord software van Malmberg en Blink-studio. De leerlingen werken met de oefensoftware van Wereld in Getallen, Taal Actief en Blink-start. De leerkrachten kunnen in het beheer de leerresultaten inzien en lesmateriaal en toetsen voor de leerlingen klaarzetten. De leerlingen administratie wordt gedaan met het online programma ESIS.