Wetenschap & Techniek

Bloom broekheurne

WETENSCHAP EN TECHNIEK 

In het kader van de 21e eeuwse vaardigheden is het team bezig met het ontwikkelen van een leerlijn voor “Wetenschap en Techniek”. Wetenschap en Techniek kan gebruikt worden om de hogere denkvaardigheden zoals; creativiteit, analyseren van informatie en het leggen van verbanden te stimuleren. Onderzoekend en Ontwerpend  leren zal een veel gebruikte methodiek zijn die we gaan toepassen.  

Doelstelling: Wetenschap en technologie structureel een plek geven binnen onze school. Sleutelbegrippen zijn daarbij: Compact, uitdagend, adaptief, verdiepend, verrijkend, zelfstandigheid en niet te vergeten: het ontdekken van talenten. 

Middels Techniektalent.nu is onze school gekoppeld aan een techniekcoach. Via deze coach krijgen wij extra inspiratie en handvatten. Daarnaast volgt een leerkracht binnen ons team de opleiding tot ‘’onderwijskundige expert voor wetenschap en technologie’’ aan Hogeschool Saxion te Enschede. Middels deze opleiding leert deze docent Wetenschap & Techniek te stimuleren en coördineren binnen de school. 

Wetenschap ICT en Techniek lokaal

onderzoekend en ontwerpend leren op debroekheurneWe hebben een klaslokaal ingericht als Wetenschap ICT en Techniek lokaal (WIT lokaal). Gedurende 8 weken gaat een klas wekelijks een uur naar het WIT lokaal, onder leiding van de ICT docent en hulpouder(s), om aan de slag te gaan met de diverse techniek materialen; 

Programmeren

3D printen

3D pennen

Robotica

Raspberry Pi’s

Constructies bouwen (bruggen en hutten)

Proefjes doen

Onderzoekend en ontwerpend leren

 

3D Printen 

We hebben in schooljaar 2015-2016 meegedaan met een uniek project: 3DKanjers. De leerlingen van groep 7 hebben zelf een 3D printer gebouwd. De kinderen zijn uitgedaagd om samen te werken, kritisch na te denken en hun probleemoplossend en onderzoekend vermogen is aangesproken. 

De leerlingen van groep 5 t/m 8 krijgen tijdens de wekelijkse ICT lessen uitleg over het 3D printen en ontwerpen. De leerlingen hebben een eigen account gemaakt op de website www.tinkercad.com en kunnen zelf voorwerpen ontwerpen en uitprinten. 3D printen is ook een onderdeel van onze Wetenschap en Techniek leerlijn.

 

KWTO

Onze school heeft 1000 euro subsidie gekregen van het Kenniscentrum Wetenschap & TechnologieOost (K

WTO). We gaan dit geld gebruiken voor onze leerlijn “Programmeren” in combinatie met Robotica. 

kwto

 

 

Hoe zal de verduurzamingspremie van € 1000,- worden ingezet?

 

De premie zal worden ingezet voor aanschaf van robotten:Bee-bot, mBot & Sparki en de Raspberry Pi3 minicomputer.

Er wordt een leerlijn programmeren opgezet voor de groepen 1 t/m 8. De lessen die de kinderen volgen zijn te vinden op codingkids.nl

Het doel is om de kinderen de basisbeginselen van het programmeren te leren. Problemen leren oplossen door ze in kleine stukjes op te delen. 

De kinderen leren wat lussen, lijsten, variabelen en functies zijn en kunnen de kennis toepassen door een Robot of een LED lampje te programmeren.

Op de Raspberry Pi zal vooral Python gebruikt worden in combinatie met sensoren en LED lampjes op een breadboard.

Ook het bekende spel Minecraft zit op de Rasbperry Pi, de kinderen gaan met Python een verbinding maken met Minecraft om zo in Minecraft te programmeren.

Sparki zal worden geprogrammeerd in de SpariDuino omgeving. mBot wordt geprogrammeerd met een variant van Scratch. 

 

Overzicht materialen:

1 x Bee-bot + toebehoren

3 x mBot 

2 x Sparki

4 x Raspberry Pi3 en toebehoren

__________________________________

TOTAAL:

 

€ 160

€ 255

€ 320

€ 272

________

€ 1007

 

 

 

 

 

 

 Verslag:

 

 
 

Beebot

 

In de groepen 1, 2 en 3  krijgen de kinderen les in het programmeren van de Bee-bot. De transparante mat en de lettermat wordt daarbij gebruikt. De leerlingen hebben eerst in de kring een klassikale instructie gekregen van onze ICT leerkracht Tamara.

beebot-harrybannink

 

 

 

Daarna gaan de leerlingen per tweetal in de klas oefeningen doen.

beebot-harrybannink2

 

 

 

 

     
 

Raspberry Pi

De Raspberry Pi is ontworpen om te leren programmeren. De kinderen hebben in groep 6, 7 en 8 al wat ervaring met Scratch programmeren op internet.

Op de Raspberry Pi zit het programma Scratch al geinstalleerd. Met Scratch GPIO kunnen de kinderen  LED lampjes en sensoren aansluiten op de Raspberry Pi en deze programmeren met Scratch.

De lessen kun je vinden op Codingkids.nl.raspberry-hetlang

 

De kinderen gaan onder begeleiding van ICT leerkracht Tamara in tweetallen of drietallen opdrachten doen op de Raspberry Pi. Eerst leren de kinderen om de Pi aan te sluiten aan het beeldscherm en toetsenbord. Daarna oefenen ze hun programmeer vaardigheden in Scratch.

 

 

raspberry-hetlang3

Als de kinderen al wat ervaring in Scratch hebben leren ze ook hoe je een programma kunt schrijven in Python. In Python leren de kinderen met Turtle Graphics tekeningen te programmeren. Aan de hand van deze oefeningen leren de kinderen programmer concepten zoals variabelen, lijsten, lussen en functies.

 

 python

     
  mBot en Sparki Robotten  
 

De mBot is een robotje die de kinderen eerst zelf in elkaar moeten zetten. Er zit een bouwbeschrijving bij en de makers hebben het makkelijk gemaakt zodat ook kinderen het kunnen. Daarna kun je met het programma mBlock wat lijkt op Scratch het robotje programmeren.

mBot